Eerder geplaatst op mijn facebook pagina op 18 april 2014 en opnieuw op 23 augustus 2020.

                                         

 

In het kader van Covid-19 zeker weer actueel, want hoe we de uiterlijke verschijnselen ervaren en vertalen heeft alles te maken met de wijdte van onze blik. Laat de uitspraak op de foto goed tot je
doordringen: EEN MENING IS GEEN KENNIS; INFORMATIE GEEN INZICHT.

De wetenschap stelde jarenlang de verkeerde vragen – en gaf ons dus foute antwoorden, constateert Ivan Wolffers in zijn afscheidsrede als hoogleraar aan de VU.

Waar is de medische wetenschap met een groot verhaal, met een visie en een kompas om gezond te blijven?

Via onderstaande link kunt u het volledige artikel teruglezen.

https://www.trouw.nl/nieuws/de-medische-wetenschap-faalt~b807f591/

Ik vind niet dat de medische wetenschap faalt. Ze mag zichzelf alleen in een veel ruimere context zien. Waarbij spiritualiteit, de ziel en geest niet worden ontkend.

Het leven is veel groter, dan wetenschappelijk bewijs voor iets. Dus bij vragen over ziekte en gezondheid zal je veel ruimer moeten kijken. En als je al over een visie of kompas om gezond te blijven kunt spreken, dan hoort het grote verhaal niet alleen bij de medische wetenschap thuis.

Fechner (1850) zei, zoals een wetenschapper het samenvatte, ‘dat het hele universum een spiritueel karakter heeft, waarin de fysische wereld der verschijnselen slechts de uiterlijke manifestatie is van deze spirituele realiteit. (Uit: Ken Wilber – Integrale psychologie)

Met mijn praktijk Aanraking wil ik een ruimte bieden om het leven als mysterie te gaan ervaren. De massage is een prachtig instrument om jezelf in de aanraking bewust te gaan voelen en gadeslaan.

Met geduld en toewijding kun je veel liefdevoller naar jezelf gaan kijken en kun je daarin ook je klachten (als deze er zijn) inbedden. Dit is een hele andere benadering, dan dat elke klacht of situatie bestreden moet worden.
Net zoals in mijn optiek Covid-19 niet bestreden hoeft te worden. Als we een gezond immuunsysteem hebben, dan kunnen we zonder problemen samenleven met Covid-19.

 

De gezondheidszorg en de medische wetenschap hebben problemen met deze spirituele realiteit. Zijn is het grote geheel, achter de afzonderlijke delen.

Zij willen wetenschappelijk bewijs voor elke interventie. De praktijk laat echter zien, dat ook de wetenschap steeds haar uitkomsten, conclusies en inzichten wijzigt.

 

Je kunt voor jezelf het verschil maken door je eigen innerlijke kompas te vinden, (omdat de meerderheid iets gelooft, hoeft dit nog niet waar te zijn). Veel meer het grote geheel (bewustzijn, het mysterie) te gaan ervaren. Je bent niet je gedachten, emoties of zelfs je lichaam. Al is je lichaam in mijn beleving een geweldige toegangspoort om dit alles overstijgende bewustzijn te kunnen beleven.

 

Tijdens de massage ben je je eigen inspiratiebron.
Maar je kunt je tevens door de natuur of allerlei andere mensen laten inspireren.

 

Als veel meer mensen dit doen, dan zullen gezondheidszorg en al het andere in de wereld veranderen. Want wij zijn de wereld. Wat/wie wil je geloven? Luister naar je innerlijke wijsheid.