Naar aanleiding van een artikel in Trouw van 2 februari 2014. De afscheidsrede van Ivan Wolffers als hoogleraar aan de VU.

                                         

Hoe we de uiterlijke verschijnselen ervaren en vertalen heeft alles te maken met de wijdte van onze blik.
Laat de uitspraak op de foto goed tot je doordringen:
EEN MENING IS GEEN KENNIS; INFORMATIE GEEN INZICHT.

De wetenschap stelde jarenlang de verkeerde vragen – en gaf ons dus foute antwoorden, constateert Ivan Wolffers in zijn afscheidsrede als hoogleraar aan de VU.

Waar is de medische wetenschap met een groot verhaal, met een visie en een kompas om gezond te blijven?

Via onderstaande link kunt u het volledige artikel teruglezen.

De medische wetenschap faalt

Ik vind niet dat de medische wetenschap faalt. Ze mag zichzelf wel in een veel ruimere context zien.
Waarbij spiritualiteit, de ziel en bewustzijn niet worden ontkend. Daarvoor heb je een wijde blik nodig en dat ontbreekt veelal in onze maatschappij.

Het leven is veel groter, dan wetenschappelijk bewijs voor iets. Dus bij vragen over ziekte en gezondheid moet je ook de onzichtbare wereld betrekken. En als je al over een visie of kompas om gezond te blijven kunt spreken, dan hoort het grote verhaal niet alleen bij de medische wetenschap thuis.

Fechner (1850) zei, zoals een wetenschapper het samenvatte, ‘dat het hele universum een spiritueel karakter heeft, waarin de fysische wereld der verschijnselen slechts de uiterlijke manifestatie is van deze spirituele realiteit. (Uit: Ken Wilber – Integrale psychologie)

Met mijn praktijk Aanraking wil ik een ruimte bieden om het leven als mysterie te gaan ervaren en onderzoeken. De massage is een prachtig instrument om jezelf in de aanraking bewust te gaan voelen en gadeslaan. Dieper dan alleen op de lichamelijke laag.

Met geduld en toewijding kun je veel liefdevoller naar jezelf gaan kijken en kun je daarin je klachten (als deze er zijn) inbedden. Dit is een hele andere benadering, dan dat elke klacht of situatie bestreden moet worden.
De mensheid mag zich meer bewust worden van het onzichtbare, energetische deel van zichzelf.
En hoe wonderbaarlijk het is, dat deze intelligentie ons lichaam heeft gevormd en het vervolgens 24 uur per dag en 7 dagen in de week laat functioneren.

De gezondheidszorg en de medische wetenschap hebben problemen met deze spirituele realiteit.
Zijn is het grote geheel, achter de afzonderlijke delen.
Zij willen wetenschappelijk bewijs voor elke interventie. De praktijk laat echter zien, dat ook de wetenschap steeds haar uitkomsten, conclusies en inzichten wijzigt.

Je kunt voor jezelf het verschil maken door je eigen innerlijke kompas te vinden, (omdat de meerderheid iets gelooft, hoeft dit nog niet waar te zijn). Veel meer het grote geheel (bewustzijn, het mysterie) te gaan ervaren. Je bent niet je gedachten, emoties of zelfs je lichaam. Al is je lichaam in mijn beleving een geweldige toegangspoort om dit alles overstijgende bewustzijn te kunnen beleven.

Je kunt je tevens door de natuur of allerlei andere mensen laten inspireren. Wie ben ik? Wat is dit leven, dat je waarschijnlijk gaat waarnemen, als je een beetje stiller wordt? Misschien vertelt het wel wat goed voor je is, als je werkelijk wilt luisteren. Dit is mijn ogen echte preventie.

Tijdens de massage krijg je de kans om je meer met dit Leven te verbinden. Je gaat wellicht ook de dwalingen in je denken waarnemen en je afvragen of het allemaal wel klopt, wat je denkt.