Het is voor mij geen nieuw idee; ik leen echter graag de titel voor dit artikel van Rutger Bregman. Zijn boek met dezelfde titel is een goede inspiratiebron en ik nodig iedereen dan ook van harte uit, om dit boek te lezen.

Het fenomeen geld is ooit door de mens uitgevonden en inmiddels zijn we er zo mee verweven, dat het een uitdaging is, om je alleen al een wereld zónder geld voor te stellen. Toch begint het volgens mij daar! Kunnen we ons voorstellen, dat we alles regelen zonder, dat er geld aan te pas komt?

Als we iedereen toegang zouden verschaffen tot dezelfde oneindige hoeveelheid geld, dan verwijderen we tekort, grenzen en armoede.

Er is een onderliggende gedachte (aanname), die we zeker moeten loslaten.
 ‘Geld moeten we verdienen’. We leven al zolang met deze aangeleerde waarheid, dat bijna niemand hem in twijfel trekt.

Het is niet waar, maar ooit ergens in onze geschiedenis ontstaan. En zeker in de Westerse wereld zijn we er steeds meer in verstrikt geraakt.

Begrijp me goed, ik ben geen tegenstander van geld. Ik kan het zien als de meest primaire, menselijke en zichtbare uitdrukking van overvloed. Onze ware, universele natuur is overvloed.
En na eeuwen van belemmering om deze overvloed, waarlijk vrij uit te laten stromen moeten we onszelf uitdagen om het ‘oude’ los te laten.

Gebruik je fantasie en voorstellingsvermogen en ga vooral uit van het ‘goede’. Want je zult héél veel ja, maar……. in je gedachtegangen tegenkomen.

 

                                 

 

Het geld verdienen is gekoppeld aan het feit, dat we de verschillende activiteiten tevens verschillend zijn gaan waarderen. Dit heeft tot gevolg, dat we eigenlijk vinden, dat de ene persoon over meer geld mag beschikken, dan de andere persoon.

Is de ene mens echt meer waard, dan de andere mens?

Het leidt tot onderlinge competitie en chagrijn. Geld is een grote drijfveer geworden en veel van onze aandacht en energie gaat hier naartoe. Hele systemen zijn er ontstaan rond ons fenomeen geld. En die systemen kosten ook weer héél véél geld.
In mijn ogen helpt het ons niet om in harmonie, de beste keuzes te maken, die ons als geheel verder helpt.

Waar zou je focus komen te liggen, als het saldo op je bankrekening altijd toereikend is?

Probeer je eens voor te stellen, wat een vrijheid en rijkdom je tot je beschikking zou hebben.
Dit leidt zonder twijfel tot het feit, dat we andere keuzes gaan maken.

 

Ik zal zeker op een later moment nog terugkomen op dit idee.

Fantaseer er in de tussentijd vooral lustig op los.